Billede af et kodeordsfelt

Lav let et godt kodeord

Det kan være frustrerende at finde et godt og stærkt kodeord / password til alle de forskellige enheder (som mobiltelefon, tablets og computere) som man har, og især fordi vi også får at vide at vi skal lave noget der er unikt, noget der er tilpas svært at gætte da det handler om din sikkerhed, og noget som vi kan forandre – og dog stadig huske.

Jeg har gennem mange år brugt det samme kodeord på rigtig mange af mine computere og mobiler, og på forskellige services/hjemmesider som jeg har brugt. Det var før jeg tog kodeord seriøst. Nu har jeg lavet mit eget lille system, som virker ret godt, og som jeg sagtens kan dele med andre, uden at jeg sætter mine egne kodeord over styr. Variationsmulighederne er så mange, at jeg slet ikke er bekymret for, at nogen ville gætte mine, eller dine kodeord, hvis du bruger samme system.

Mit system til at lave kodeord / passwords

De fleste sider forlanger at nogle bestemte ting er opfyldt, før de godkender dit kodeord som værende godt nok – eller som de ofte siger, at du har et stærkt kodeord.

De ting de forventer er ofte, at du bruger både store og små bogstaver, at du har tal med, og at du har et specialtegn med. Specialtegn er alt fra punktum til skråstreg, havelåge, spørgsmålstegn osv. – altså . – ! ? # % ( ) ;. Og ofte forventes det også, at du vælger et kodeord der er mindst 8 tegn langt.

Så du har altså fem ting der forventes af dig… Stort bogstav, lille bogstav, tal, specialtegn, og mindst 8 tegn i alt.

Ofte så bruger folk et navn de kender i deres kodeord. Det kan være kæledyr, gadenavn, barn eller forældres navn, kærestens navn eller en skuespiller o.l.

Lad os lege lidt med dette. Lad os sige at du bruger navnet “Viggo“, efter Viggo Mortensen, fordi du godt kan lide Ringenes Herre.

Du har så Viggo, til dit kodeord, men problemet med dette er, at når nogen prøver på at hacke dit kodeord, så kører de et program, der automatisk bruger ord fra ordbogen, og også navne. Viggo opfylder også kun 2 af de krav som der ofte bliver stillet til dit kodeord, og det er at du bruger både store og små bogstaver.

Vi skal altså tilføje et eller flere tal også. Her er der mange der bruger deres yndlingstal, det år de er født, eller et andet tal der har en betydning for dem, f.eks. deres pinkode som de er vant til at bruge på deres Dankort eller mobil. Lad os sige, at du nu vælger det år du er født, f.eks. 82, fordi du er født 1982. Så har du nu Viggo og 82, og det kan du så sætte sammen, så det ikke findes i en ordbog. F.eks. kunne du skrive: Vig82go

Så er du oppe på 3 af de 5 krav. Så kan du f.eks. lave det til en vane, at du altid bruger tallet “0“, frem for bogstavet “o“, og at du bruger et udråbstegn “!” i stedet for bogstavet “i“. Hvis du så vælger at skrive; V!g82g0 så er du oppe på at opfylde 4 af de 5 krav. Nu mangler du blot et tegn mere, for også at have mindst 8 tegn i dit kodeord.

Der er et andet råd, som jeg ikke har nævnt før nu. Det er, at du ikke bruger samme kodeord alle steder. F.eks. er det ikke en god idé at bruge samme kodeord til både Facebook, Google, WordPress, Datingsider, LinkedIn, Instagram, Twitter osv. For gør du dette, så skal en hacker kun knække koden ét sted, for at få adgang til alle steder – og det er selvsagt skidt. Så for at imødekomme dette, og imødekomme det sidste af de 5 krav, om at kodeordet er mere end 8 tegn, så anbefaler jeg at du bruger dette lille trick. Tilføj f.eks. i starten af dit kodeord de første tre bogstaver fra den side eller tjeneste du bruger kodeordet til. Er det f.eks. din Twitter-konto du logger ind på, og kæder du den sammen med resten af din kode som lige nu er: V!g82g0 så bliver den f.eks. til: twiV!g82g0 og brugte du samme kode til Facebook, så bliver koden til: facV!g82g0 og bruger du den til Google, så bliver den til: gooV!g82g0

På denne måde, så får du et unikt kodeord til hver konto du har, samtidig med at du har en kode du kan huske, og du kan altid, og let, lave en kode til nye tjenester du bruger. Og hvis du yderligere gør det til en vane, at du f.eks. en gang om året ændre noget ved din kode, så holder du dig meget sikker. Det kunne f.eks. være, at du årligt ændre måden du sætter koden sammen på. Ved at tage de to sidste bogstaver i navnet på det du bruger koden til, og placere det i slutningen – samtidig med at du f.eks. staver “Viggo” bagfra, så har du allerede lavet en stor ændring i dit kodeord, men det er stadig noget du ret let kan huske. Så bliver dit login til Google f.eks. til: 0g82g!Vle

Det skulle gerne være let at se, at sådan en kode ikke står i en ordbog, og derfor vil den være enormt svær for en maskine at bryde, og utrolig svær at gætte for selv de mennesker der kender dig allerbedst.


Udgivet

i

af